Kluczową częścią naszego przedszkola jest ekologiczne odżywianie, które przygotowywane jest w naszej WŁASNEJ kuchni.
Promujemy zdrowe nawyki żywieniowe i dajemy gwarancję trzymania się poniższych zasad:
- używamy tylko świeżych produktów,
- korzystamy z jaj ekologicznych, tzw. zerówek,
- kupujemy mięso ze sprawdzonego źródła,
- konfitury, musy, mleko zbożowe, śmietany roślinne, mąki bezglutenowe, soki, syropy, kawy zbożowe, herbaty, oliwy posiadają certyfikat bio,
- chleb podawany w naszej placówce pieczony jest na mące żytniej i zakwasie w lokalnej piekarni,
- w kuchni preferujemy pełnoziarniste kasze, makaron oraz brązowy ryż,
- desery i wypieki przygotowujemy sami przy czym preferujemy desery na bazie owoców/warzyw,
- nie dosładzamy deserów, jedynymi używanymi słodami w naszej kuchni są miód, syrop daktylowy i syrop klonowy;
- nasze zupy są przygotowywane na wywarze warzywnym i nie są zagęszczane,
- kisiel oraz budyń przygotowujemy sami domowymi sposobami,
- sami wyciskamy soki owocowe i warzywne,
- ograniczamy stosowanie białej mąki – zamiast tego używamy mąki z pełnego przemiału lub jej zdrowszych zamienników,
- potrawy przyprawiamy świeżymi i suszonymi ziołami,
- dzieci mają stały dostęp do wody;
- popołudniu podajemy dzieciom dodatkowy deser w formie owocu/kanapek;
W naszych placówkach na zdrowe i pełnowartościowe posiłki mogą liczyć dzieci z różnymi wymaganiami żywieniowymi. Rodzicom proponujemy wybór jednej z sześciu diet:
- dieta standardowa – bez eliminacji;
- dieta bezmleczna – z eliminacją nabiału;
- dieta bezmleczna/bezjajeczna – z eliminacją nabiału oraz jaj;
- dieta bezglutenowa – z eliminacją glutenu;
- dieta wegetaraińska – eliminacja mięsa;
- dieta „dla wrażliwców” – z eliminacją najczęściej występujących alergenów takich jak miód, orzechy, cytrusy;
Odżywianie dzieci pełnowartościowymi produktami przynosi wiele wymiernych korzyści dla zdrowia i prawidłowego rozwoju całego organizmu. Oprócz podstawowej funkcji odżywczej nasza kuchnia ma za zadanie, przyzwyczajenie dzieci do właściwych naturalnych smaków oraz wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych, co z kolei prowadzi do wykształcenia odpowiedniej postawy żywieniowej na dalszej drodze życia.
(stawiamy na ciepłe, pożywne śniadania)
(oraz na pyszny chleb na zakwasie a na deser własne wypieki, również dla alergików:)
(kotlety z kaszy i warzyw to nasz stały punkt programu)